Măsuri de relaxare împotriva Covid-19 adoptate în Austria

Ministrul Sănătății din Austria, Wolfgang Mueckstein, este de părere că trebuie adoptate măsuri de relaxare după ce pericolul provocat de varianta Omicron a trecut, încercând să readucă viața austriecilor mai aproape de normalitate. Se vor relaxa și măsurile de intrare în Austria, putând să se intre pe teritoriul țării dacă se prezintă la vamă dovada vaccinării cu schemă completă împotriva Covid-19, dovada trecerii prin boală în ultimele 6 luni sau dovada unui test PCR sau antigen negativ. Totodată, ministrul îndeamnă lumea să fie atentă și să se vaccineze, pentru că greul înca nu a trecut, putând exista posibilitatea apariției unei noi variante de virus. În final, acesta a adăugat că trebuie profitat de perioada verii, când sunt cele mai puține cazuri de Covid-19 și populația să se vaccineze, pentru a nu fi luată prin surprindere de posibilitatea apariției unei noi tulpine.

Guvernul austriac condus de cancelarul Karl Nehammer, consideră că valul provocat de varianta Omicron a început să intre pe o pantă descendentă, urmând o serie de relaxări pentru cetățeni, odată cu data de 5 martie 2022. Restaurantele și barurile vor fi deschise după mizeul nopții, iar cluburile de noapte se vor redeschide, măsură care bucură tinerii din Austria. Trebuie totuși multă grijă în implementarea măsurilor de relaxare, putând reapărea în orice moment o nouă tulpină, care să afecteze și mai rău viețile oamenilor și spitalele deja supraaglomerate.

Măsurile pe care statul austriac le va implementa odată cu data de 5martie 2022 nu sunt privite cu ochi buni de liderii din Uniunea Europeană, Austria fiind țara cu cea mai mică rată de vaccinare din Europa de Vest, în care au fost nenumărate lockdown-uri și proteste violente ale cetățenilor care se opun restricțiilor. Guvernul dorește să relaxeze restricțiile pentru nevaccinați, permițându-le accesul în baruri, restaurante și magazine neesențiale pe baza unui test PCR sau antigen negativ. Dacă se va continua trendul descendent și în viitor, va mai urma o serie de măsuri de relaxare, a concluzionat cancelarul.

Fiecare regiune din Austria are posibilitatea de a implementa așa cum își dorește măsurile împotriva Covid-19. Viena, capitala Austriei, a avut de-a lungul pandemiei, cele mai dure măsuri, existând multe lockdown-uri, îndelung contestate de cetățeni. Nevaccinații nu au putut intra în baruri sau restaurante. Primarul capitalei austriece urmează să țină o conferință de presă în care să prezinte un set nou de măsuri de relaxare.

Astfel, Austria își deschide granițele atât cele interioare, cât și cele externe, datorită trendului descendent de cazuri de Covid-19.

Sursă: Change in COVID-19 regulations in Austria