Top 5 beneficii ale consumului de morcovi

Morcovul este o legumă, recunoscută pentru beneficiile pe care le are asupra sănătății ochilor. Pe lângă beneficiul prezentat anterior, mai există numeroase beneficii, atât pentru sănătate, cât și pentru frumusețe, principalele 5 fiind prezentate în cele  ce urmează.

Protejează vederea și ochii

Principalul beneficiu al morcovilor, este datorat vitaminei A, care se regăsește din belșug. Aceasta nu doar că previne apariția nictalopia, dar păstrează și ochii sănătoși, datorită conținutului de betacaroten, luteină și zeaxantină. Astfel, o alimentație bogată în vitamina A, poate preveni infecții oftalmologice, precum degenerescența maculară, o boală ce apare de obicei la persoanele trecute de o anumită vârstă.

Recomandat persoanelor cu diabet

Morcovii ajută la scăderea colesterolului din sânge, evitând astfel posibilitatea apariției diabetului. Morcovul conține puține calorii și zaharuri naturale, având un indice glicemic redus, ceea ce înseamnă că nu conduc la creșterea nivelului de zahăr din sânge. Persoanele care suferă de diabet, trebuie să consume morcovii cruzi sau în mâncare, dar nu sub formă de suc. Sucul de morcovi are un nivel ridicat de zaharuri și un conținut redus de fibre, din cauza procesului de stoarcere a morcovilor, se pierde o parte semnificativă din fibre.

Susțin sistemul imunitar

Printre numeroasele vitamine regăsite în morcovi, vitamina C păstrează sistemul imunitar puternic, pentru a face față răcelilor sau infecțiilor din corp. De asemenea, betacarotenul ajută la formarea și protejarea mucoasei membranelor, ce nu permite microbilor să pătrundă în corp.

Ajută la slăbirea în greutate

Morcovii, în mod asemănător cu bananele, conduc în mod rapid la starea de sațietate (datorită conținutului bogat de fibre și a faptului că morcovul conține până la 95% apă), scăzând și aportul de calorii ce se consumă în mod normal la o masă. De asemenea, morcovii păstrează sănătatea sistemului digestiv, eliminând toxinele și resturile din intestine. Recomandarea specialiștilor este ca morcovii să fie consumați fie cruzi, fie gătiți la o temperatură scăzută, fie sub formă de suc.

Protjează pielea

În foarte multe produse de îngrijire, creme sau loțiuni se regăește morcovul, datorită efectului protector împotriva razelor soarelui, datorită antioxidanților și a vitaminei A obținute în urma transformării betacarotenului. Pe lângă protecția împotriva razelor UV și a apariției ridurilor, morcovii ajută la căpătarea unui bronz uniform, datorită betacarotenului ce stimulează producerea de melanină (substanță ce are drept activitate pigmentara pielii).

Astfel, morcovul are foarte multe beneficii asupra corpului, principalul beneficiu fiind cel asupra sănătății ochilor, însă nu trebuie neglijate nici celelalte beneficii ce se pot obține în urma consumului de morcovi.