Roșiile sunt recunoscute pentru suculența lor, dar și pentru gustul foarte bun pe care îl oferă atât în mâncare, cât și în salate, fiind un produs de bază în bucătărie. În cele ce urmează, vor fi descrise principalele 6 beneficii pe care roșiile le oferă.
Protejează pielea și părul
Beta-carotenul pe care roșia îl conține, fiind regăsit și în morcovi sau cartofi dulci, protejează pielea de razele nocive ale soarelui. Pentru a nu avea riduri, este recomandat consumul de roșii, care, datorită licopenului, face pielea mai rezistentă împotriva luminii ultra violete a soarelui. Vitamina A face firul de păr să fie mai strălucitor și mai rezistent, nefiind totuși un produs recomanat în cazul în care firul de păr se subțiază, principalul rol pe care roșia îl are asupra părului este de îl face să arate mai bine.
Întăresc oasele
Datorită vitaminei K și a calciului ajută la întărirea și refacerea oaselor, iar licopenul fortifică masa osoasă, fiind eficient împotriva osteoporozei.
Luptă împotriva cancerului
Licopenul are foarte multe beneficii, unul dintre ele fiind acela de a lupta împotriva cancerului de prostată, col uterin, colon, stomac și multe altele. Antioxidanții care se regăsesc în roșie, în special vitaminele A și C, distrug radicalii liberi din corp, principala sursă a dispariției celulelor din corp.
Îmbunătățesc vederea
Vitamina A ce se regăsește din belșug în roșii, previne orbirea de noapte, cunoscută sub denumirea de nictalopie. Conform unor studii realizate de oamenii de știință, un consum regulat de roșii reglează mușchii și acuratețea ochilor, minimizând șansele de a suferi de degenerescenţă maculară, o boală periculoasă și ce nu poate fi combătută.
Ameliorează dureri
Durerile cauzate de artrită, spate sau cele ușoare, pot fi combătute cu ajutorul roșiilor, fiind bogate în carotenoide și bioflavonoide, cunoscuți ca agenți anti-inflamatori. Totodată, roșia poate înlocui medicamentele de durere, acelea conținând anti-inflamatori, astfel, oamenii pot alege o modalitate naturală de a combate durerile, evitând pastilele sau gelurile anti-inflamatorii.
Ajută la slăbire
În diete, este recomandat să se consume roșii zilnic, datorită nivelului ridicat de apă și fibre pe care le conține, elemente de bază în păstrarea sănătății corpului. Totodată, este recunoscut faptul că roșia conduce mai repede la sațietate, neavând multe calorii sau grăsimi.
Astfel, roșiile conțin multe proprietăți necesare corpului, putând fi consumată în combinație cu aproape orice alt produs, de la o salată, până la sos de paste sau sos pentru pizza. Roșia rămâne unul dintre principalele produse când vine vorba de alimentație.